Homeopat Anita Hus
Fotballspiller ligger nede med skade

Vridningsskader

Idrett og vridningsskader

Keeper ligger nede med kneskade

Vridningsskader oppstår i idretter med raske stopp og vendinger, eller der det forekommer mye hopping som i for eksempel basket. Noen av disse skadene kan gi lange avbrudd fra trening og spill. Men du kan korte denne tiden ned ved å ta i bruk behandling som bidrar til å øke kroppens evne til å heles.

 

ankler hos fotballspiller

Ankelskader

Dette er skader som kan oppstå ved raske stopp og vendinger, eller ved hopp. Om foten vris vil leddbåndene til ankelen strekkes, og disse kan da enten ryke eller få en ruptur.

Symptomene på leddbåndskade: hevelse, og smerter samt ømhet på innside eller utside av ankelen avhengig av hvor skaden har skjedd.

 

Homeopatisk behandling av ankelskader

Det første middelet du kan benytte for egenbehandling er Arnica Montana C30. Arnica bidrar ved det første sjokket kroppen får når en skade oppstår og hjelper på helingsprosessene. Du kan fortsette å ta Arnica de neste to døgnene dersom dette er det eneste middelet du har. La 1-3 granulat smelte under tungen hver halvtime, evt. bland 5 granulat i vannflaska di og drikk slurkvis utover.

Men dersom du føler at Arnica ikke gjør noen stor forskjell vil det være andre middel du kan fortsette med. Se hvilke av disse som passer best til situasjonen og ta 1-3 granulat hvert 15 min inntil bedring.

Sulphuric Acid C30 er indikert når skadestedet er svart og blått og kjennes veldig sårt, og selv føler du deg skikkelig rastløs.

Bryonia C30 er middelet dersom smerten er så ille at du ikke klarer å bevege foten, eller orker at noen tar på den. Det kan likevel kjennes bedre med press. Skadestedet er rødt og varmt.

Bellis C30 når det er dype intense smerter og du ikke på noe vis orker at det legges is over.

Ledum C30 om skadestedet kjennes kaldt til tross for at det er hovent og rødt.

Phytolacca C30 brukes når smerten føles som en nevralgi i både ankel, ben og tær. Du klarer ikke å sette benet i bakken og det gjør vondt å strekke det ut.

Rhus Tox C30 når smerten er stikkende eller rivende, når det er verre i hvile og på natten når du skal sove. Det gjør vondt å bevege foten, men kjennes bedre når du er kommet i gang.

Ruta C30 er middelet dersom ligament og sener har fått skade.

 

idrettsskade hos fotballspiller

Korsbånd i kne

I kneet er det to korsbånd, et bak og ett foran. Vanligvis er det det fremre som ryker eller skades. En slik skade kan føre til inntil ett års skadeavbrekk. Det kan også øke sjansen for slitasjegikt senere i livet. Dessverre er slike skader mer hyppig hos kvinnelige idrettsutøvere enn hos menn.

Symptomene på at korsbåndet er røket: kneet blir raskt hovent og det svikter ved belastning. Du klarer ikke å rette ut eller å bøye det over 90 grader.

Når korsbåndet er skadet vil som regel menisk, sidebånd, brusk og bein også kunne ha skader.

Det bakre korsbåndet er mye sterkere enn det fremre, men kan skades ved direkte slag mot leggen eller ved fall på leggen med bøyd kne. I disse tilfellene er smertene på baksiden av kneet. Som regel skjer det her ikke noen hevelse i kneet.

 

Homeopatisk behandling av korsbåndskader:

Det første middelet å tenke på er Arnica Montana C30. Arnica bidrar ved det første sjokket kroppen får når en skade oppstår og hjelper på helingsprosessene. Du kan fortsette å ta Arnica de neste to døgnene dersom dette er det eneste middelet du har. La 1-3 granulat smelte under tungen hver halvtime, evt. bland 5 granulat i vannflaska di og drikk slurkvis utover.

Dersom 2-3 doser Arnica ikke reduserer smerten kan du bruke Bellis C30 dersom du ikke orker is på skadestedet, men heller vil at det holdes varmt. Smerten er dyp og intens og kjennes på forsiden av foten.

Men om det er komplett umulig å bevege foten pga smerten skal du bruke Bryonia C30.

Steg to midler. Korsbåndskader krever behandling over tid og at du velger det rette middelet for videre behandling:

Rhus Tox C30 når første bevegelse alltid er vond men smerten avtar etter hvert. Smerten er sår, kneet stivt og det gjør vondt når du hviler.

Ruta C30 brukes når smertene blir verre når du går og kneet gir etter når du feks går i trapper.

Calcare Fluorica C30 er et middel som bidrar til å hele ødelagt fibrøst vev.

Phosphorus C30 brukes når det føles som at kneet er løst, det er en brennende smerte og stivhet og svakhet.

 

Menisk

Meniskene er kneets støtdempere og du har en på hver side av kneet. De fleste skadene skjer i menisken på innsiden av kneet da denne er festet til flest strukturer i leddet. Når menisken skades er det som regel ved en vridning av et bøyd kne når foten er plantet i bakken.

Symptomer på meniskskade: smerten og hevelsen kan komme gradvis i løpet av det første døgnet. Ved alvorlig skade oppleves store smerter og det er vanskelig å bevege kneet, evt kan kneet låse seg eller «kneppe».

 

Homeopatisk behandling av meniskskader:

Arnica Montana C30 er alltid første valg ved en skade. Arnica bidrar ved det første sjokket kroppen får når en skade oppstår og hindrer ytterligere blødning og hevelse. Du kan fortsette å ta Arnica de neste to døgnene dersom dette er det eneste middelet du har. La 1-3 granulat smelte under tungen hver halvtime, evt. bland 5 granulat i vannflaska di og drikk slurkvis utover.

Andre middel som kan hjelpe deretter er: Ruta, Bryonia, Ledum og Bellis. Se informasjonen om disse midlene lenger oppe. I tillegg er det to middel som er til hjelp ved meniskskader:

Guaiacum C30 Her oppstår det en skjærende smerte når kneet forsøkes å strekkes ut. Den minste bevegelse er smertefull og du vil ikke beveges. Varme og berøring gjør alt verre.

Lycopodium C30 når kneet er låst og smerten hindrer at du klarer å strekke det ut. Det føles bedre med varme og du har ikke noe imot å bevege deg selv om det er vondt.

 

Schlatters og Jumpers Knee

Disse tilstandene er vanligst i friidrett, volleyball og basket, men finnes også innen fotball. Som regel skyldes det mye hopping eller hos fotballspillere: lange spark og skudd.

Schlatters – Her oppleves smerten øverst i leggen.

Jumpers knee / Patellar tendinopati / Sinding larsen syndrom er en overbelastningsskade. Her er smertene langsomt økende. Det er senen som går til den fremre lårmuskelen som er belastet, og hos de fleste sitter smerten rett under kneskålen.

 

Homeopatisk behandling av Schlatters og Jumpers Knee:

Causticum C30 når smerten kjennes rivende, revmatisk og brennende. Det er verre når du sitter og blir bedre etter å ha gått litt. Senene kjennes sammentrukket og det er knirking og tension i kneet spesielt når du går nedover. Stivhet i kneet. Verre på morgenen og verre av å bli kald eller å ise kneet.

Natrum Mur C30 Smerten er som et sår inni og er verst når du går eller står. Bena er rastløse, det knirker i knea og du blir verre av varme og av å strekke bena ut.

Ruta C30 når det er stivhet, sårhet, verking i sener.

Symphytum C30 er middelet dersom det er rupturer.

 

SCIO sportmedisin

Behandling av idrettsskader

Den første akutte behandlingen kan du gjøre selv med vanlig håndtering av skader og homeopatiske middel. Men ved skader som vanligvis har lang restitusjonstid er det til god hjelp å oppsøke avansert biofeedback og homeopatisk behandling.

Hensikten med bioenergetisk frekvensbehandling er å øke kroppens egen evne til å reparere skaden og å hindre utvikling av arrvev og senskader slik at leddet blir like sterk som før. Jo fortere du kommer til behandling etter en skade jo bedre er det. En skade som er nylig oppstått trenger ca 3 behandlinger a 1 time, men er det en eldre skade kan det ta lengre tid.

Idrettsutøvere som kommer til meg for behandling av skader får også utlevert homeopatiske medisiner til å ha i treningsbagen sin til bruk ved egenbehandling av senere skader.

Les også om Strekkskader.

 

One comment on “Vridningsskader

  1. Pingback: Strekkskader - Homeopat Anita Hus

Comments are closed.