Medisinsk sopp
Medisinsk Sopp – Medical Mushroom
De vanligste medisinske soppene som du kan gjøre deg nytte av er: Agaricus, Chaga, Cordyceps, Lions Mane, Maitake, Reishi, Shitake og Turkey Tale. Noen av disse kjenner du kanskje allerede, ettersom både Kreftkjuke (Chaga) og Silkekjuke (Turkey Tale) skal være forholdsvis lett å finne i norsk natur.
Ikke alle vet at Agaricus soppene er kongesjampinjong, portobello, aromasopp og sjampinjong, og dermed de vanligste matsoppene vi har. Disse kan du med stor fordel inkludere i kostholdet ditt.
Litt historie om bruken av medisinsk sopp:
Her i Norge er medisinsk sopp en slags nyhet, men drar du ut i verden så vil du finne at det er svært lange tradisjoner for å bruke disse.
Egypt for 4600 år siden: Soppene var forbeholdt Farao ettersom en anså dem for å gi en udødelighetseffekt. En oppfattet at soppene var sendt fra Gudene og til jorden via lyn… og omtalte dem derfor som «the sons of the Gods».
Mexico på 1600 tallet: En utskremt misjonær oppdaget at Aztekerne spiste en hellig sopp som de omtalte Teonanacati, og dette betyr noe sånt som: «the flesh of Gods»
Det gamle Kina: Keiseren befalte at all Reishisopp var forbeholdt ham og kun hans helse.
I fjellkjeden Alpene ble det funnet en 5000 år gammel mumie som blant annet bar med seg en pung med tørket sopp – Piptoporus Betulinus – som viser seg å ha antibiotisk effekt.
Her snakker vi om tusen år av tradisjoner for bruk av medisinsk sopp, så hva med oss her i vest eller i Europa?
Jo, før renessansen så europeerne til greske og romerske kilder når de skulle håndtere sykdom, og disse kildene viste veldig liten interesse for bruk av sopp. I ca 1600 år var et verk kjent som De Materia Medica av en romer ved navn Pliny brukt som referanse for det meste, og han skrev følgende om sopp:
Enten er de spiselige, eller så er de giftige, og noen blir giftige fordi de vokse på steder med rustne spiker, råtne filler, nær slangebol, eller blant trær som bærer giftig frukt… En annen romersk filosof Seneca skrev; de er ikke egentlig mat, men kun til plage for fordøyelsen din… Diderot fylte ut bildet ved å hevde at uansett hvilken saus du dynker dem i, eller hvordan du prøve å tilberede dem så er de uansett ikke gode og burde sendes rett tilbake til den dynga de vokser på… I England og Irland var den generelle holdningen at sopp ikke skulle brukes verken som mat eller medisin fordi de i såfall ville kvele og kverke deg…
Nå har sopp en tendens til å vokse i skygge, på fuktige steder eller der noe råtner og har dødd. De ser i tillegg ofte litt rare eller ekle ut, og derfor har de altså her vest blitt sett på som demoniske, farlige og assosiert med djevelen. Så der har dere oss! Men tidene forandrer seg, og pr i dag er det mange produkter på det norske markedet som inneholder en eller flere av disse soppene.
Hva er det egentlig som gir de helsemessige effektene i medisinsk sopp:
Soppene regnes som immunmodulerende og immunstyrkende, samt generelt helsebringende. Her er en kort oversikt over stoffene som gir de gode effektene:
BETAGLUKAN Immunmodulerende egenskaper; styrker kroppens immunrespons mot infeksjoner. Stimulere produksjonen og aktiviteten til T-celler, killer celler og makrofager. Stimulerer også cytokinene. Regelmessig inntak kan bidra til å redusere LDL-kolesterolnivået, det «dårlig» kolesterolet. Forebygger Astma. Blodsukker-stabiliserende.
Består av svært store molekyl – vitamin C tilskudd vil hjelpe med nedbrytning/omsetning.
TERPENOIDER Anti infeksjons agenter som stimulerer immunrespons, utrydder bakterier og virus og virker anti inflammatorisk. Den anti inflammatoriske effekten gjør at immunresponsen ikke overdramatiseres. Kontroll av immunrespons uten å forhindre immuncellenes arbeid. Enkelte har til oppgave å beskytte arteriene til hjertet – dvs redusere inflammasjonen.
PREBIOTIKA Forer gode bakterier i tykktarmen. Stimulerer M cellene i tarmveggen – disse bryter ned mat og sørger for næringsopptak.
ADAPTOGEN EFFEKT Dette betyr at de bidrar til regulere og normalisere stress responsen til binyrene, noe som virker balanserende på både hormonsystemet og det nevrologiske systemet.
TILSYNELATENDE FORSINKET EFFEKT Medisinsk sopp må brukes over et langt tidsrom for å gi god effekt. Det tar 20-30 dager før de «slår inn» Dette er fordi: Effekten av adaptogene stoff utvikles over tid fordi de virker på kroppens nevrologiske og hormonelle systemer. Bioaktive forbindelser akkumuleres over tid for at konsentrasjonsnivået skal bli effektivt: fra dager til uker avhengig av stoffskiftet til den enkelte og hvor ofte en inntar soppen Immunmodulering skjer som en gradvis balansering og styrking av immunsystemet Betaglukanene som er med på å forbedre tarmhelsen , er en gradvis prosess som følge av regelmessig inntak.
De medisinske soppene:
Agaricus Blazei
«The Spirit Enhancer» som ifølge japanerne kan gi deg kontakt med din skaper.
Dersom du generelt ønsker å holde deg frisk så velger du Agaricus. Denne er inflammasjonsdempende pg immunstøttende. Den hjelper også til med å regulere blodsukkerbalansen og å motvirker insulinresistans.
Chaga
«The King of all Mushrooms» – «The Rejuvenating Mushroom»
Dette er en kraftig antioxidant, den styrker immunforsvaret og den motvirker microorganismer.
Men for deg som sliter med urinsyregikt eller nyresykdom er den ikke anbefalt, da den inneholder oxcalat. Den bør heller ikke brukes hos deg som er gravid eller ammer, eller hos deg som har alvorlig tarminfeksjon eller tykktarmbetennelse.
Cordyceps
«The Antiaging Mushroom»
Dette er en svært underlig sopp som vokser ut av ulike insekter, og du finner den kun oppe i flere tusen meters høyde.
Driver du med idrett eller er aktiv mosjonist så velger du deg denne. Den øker oksygenopptak, styrke og utholdenhet. I tillegg bidrar den ved stress, fatigue, ved virus og bakterieproblematikk, samt hormonelle ubalanser. Den er også regnet for å være et afrodisiak for både ham og henne.
Lions Mane
«The Brain Booster Mushroom»
Denne har positive effekter for nervesystemet og kan derfor brukes ved kognitive svekkelser og alle nevrologiske tilstander. I tillegg har den positiv innvirkning på fordøyelsessystemet.
Maitake
«The Samurai Mushroom» – «The Cancer Slayer»
Om du nå ikke akkurat har tenkt deg ut i krigen som samurai, så kan du heller bruke denne forebyggende eller i kampen mot forfallet eller degenerative tilstander.
Den har innvirkning på blodsukker, og bør ikke brukes av deg som sliter med for lavt blodsukker.
Prøver du å gå ned i vekt eller har høyt blodtrykk så velger du deg denne. Den er fin for leverhelsen og har positiv innvirkning på det kognitive.
Reisi
«The Longevity Mushroom»
Dette er en sopp som passer for de fleste, og som kan brukes over lang tid selv om det er anbefalt å ta en pause innimellom.
Som alle de andre medisinske soppene så booster den immunforsvaret, og den kan ha positiv effekt ved feks lungesykdom, infeksjoner, ME, Fatigue, allergier, hormonelle ubalanser. Den er fin for deg som er i menopause.
Shitake
«The Wellness Mushroom»
Dette er en svært næringsrik sopp, stappfull av bla aminosyrer.
Soppen kan brukes som positiv innvirkning ved hjerte og karsykdom, infeksjoner, bedre tannhelse, om du ønsker å gå ned i vekt osv. Det er en sopp som er spesielt egnet ved Herpes Viridae. Spis den ofte for å hjelpe immunforsvaret i forkjølelsesesongen.
Men dersom du lider av blødersykdom skal du unngå denne da den minsker koaguleringen til blodplatene. Og bruker du blodfortynnende medisiner så skal du ikke ha den.
Turkey Tale
«The Immune Booster»
Denne medisinske soppen brukes i Asia sammen med konvensjonell behandling av kreft; for å hindre tilbakekomst av kreftsykdommen. Den brukes også for å redusere bivirkninger ved kreftbehandling.
Det er en svært immunstyrkende sopp som du kan benytte når du trenger å komme deg på bena etter sykdom, eller for å holde deg friskere igjennom de ulike sesongene.
Husk at alle medisinske sopper må brukes over tid for å gi effekt. Kombiner gjerne inntaket med å spise selve soppen der det er aktuelt, bruk sopp pulver som te istedenfor kaffe, og ta de som tilskudd enten som tinktur eller kapsler/tabletter.
Kontraindikasjoner:
Selv om de medisinske soppene regnes for å være svært trygge å bruke, er det fortsatt forsiktighetsregler å ta hensyn til. For den som bruker immundempende medisiner feks etter transplantasjoner er soppene ikke anbefalt. Heller ikke for den som får immunbehandling ved kreft. Gravide og ammende bør alltid ta en prat med sin terapeut før de bruker medisinsk sopp. Ved bruk av blodfortynnende medisiner er det også best å å utvise forsiktighet. Derfor bør du kontakte terapeuten din før du velger hvilken sopp som kan passe for deg.
Kort oppsummert:
Selve hovedpoenget med de medisinske soppene er at de styrker immunforsvaret. De inneholder substanser som terpenioder og betaglucaner som vekker immunsystemet og gir boost, uten at systemet overaktiveres. Soppene har en fordelaktig effekt som prebiotika i fordøyelsen, og de er adaptogene substanser som hjelper kroppen med stress.
I tillegg er mange av dem gode på smak og kan absolutt anbefales i det daglige kostholdet. Noen av dem er også svært gode som te.
På markedet:
Du vil kunne finne en lang rekke produkter på markedet, både i kapsler, tabletter og som tinktur. Noen som enkeltsopper, andre som produkter med flere sopper. Du finner dem også i mange prisklasser. Fordelen med de dyre produktene er gjerne at de er lettere opptagelig for kroppen enn de billige. Betaglukaner er svært store molekyler, og produkter som enten er fermentert eller på andre måter behandlet sikrer kroppens opptak selv der det er inflammasjonsproblemer i tarmen.. Velger du et mer prisvennlig produkt så ta alltid C vitaminer sammen med den medisinske soppen for å øke opptaket.
Steder du kan kjøpe medisinsk sopp:
Andosan * Arnika * Urtesenteret * Nyta * Natur
NB! Er du heldig så har kanskje terapeuten din en rabattkode for akkurat det produktet eller fra den leverandøren du ønsker å handle hos.
Referanser:
Georges M Halpern MD PhD og Andrew H Miller: «Medical Mushrooms Ancient Remedies for Modern Ailments» ISBN 978-0-87131-981-4
Christopher Hobb: «Medical Mushrooms – The Essential Guide» ISBN 978-1-63586-167-9
Anne_Karine Strøm: «Medisin soppen Agaricus blazei Murill» ISBN 978-82 933-6919-6
Steven Maddix Husbonden – nettkurs.
Pingback: Kronisk inflammasjon - Homeopat Anita Hus