Tannfrembrudd hos barn
Smerter og plager i forbindelse med tannfrembrudd hos barn
Tannfrembrudd starter som regel ved 6 måneders alder. Når tennene bryter igjennom forårsaker det gjerne smerter og inflammasjon. Det kan også forårsake symptomer ut i ørene eller nedover til hals og luftveier. Dette siste skjer når immunforsvaret til barnet ikke fungerer optimalt. Ofte er det fremtennene som utløser de største problemene.
Tannfrembrudd er første steg på veien mot et selvstendig liv uten mor; nemlig steget frem mot å kunne spise annen mat enn melk.
Homeopatiske midler er enkle å bruke, skånsomme for barnet og kan derfor være til stor hjelp i mange «dagligdagse» situasjoner. De viktigste midlene å ha i eget husapotek som kan hjelpe barnet igjennom fasen av tannfrembrudd er: Chamomilla, Belladonna og Aconitum.
Homeopatiske midler som kan hjelpe ved tannfrembrudd hos barn:
De tre viktigste midlene:
Chamomilla
Middel nr 1 ved tannfrembrudd. Tannfremmbruddet er så smertefullt at barnet blir sint og rastløst. Barnet roer seg kun når det bæres og vugges, eller på biltur. Ofte vil barnet ha noe, men så fort det får det så kastes det vekk. En karakteristikk er at ene kinn er rødt og det andre har normal farge. Diare som er grønn og lukter som råtne egg.
Belladonna
Middel nr 2 ved tannfrembrudd – eller når Chamomilla ikke har effekt. Gummene er røde og oppsvulmede. Barnet er rastløst, sparker, skriker og biter. Barnet skriker ved synet av fremmede. Feber opptrer i åtte-tiden på kvelden med varm, rød hud og gjerne dilaterte pupiller.
Aconitum
Tannfrembruddet ledsages av feber, barnet kaster seg rundt og vrir og vender seg i søvne, biter på knyttnevene sine og skriker.
Andre midler som også kan vurderes:
Rhus Tox
Dette dekker tannfrembrudd som fører til sår hals og respirasjons-symptomer. Feber dukker gjerne opp mellom kl 1 og 3 på natta, barnet blir rastløst og er kald, samt synes å ha vondt over alt. Tunga kan være hvit med rød tupp.
Phytolacca
Smertene fra tannfrembruddet strekker seg til ørene og barnet prøver konstant å bite på harde ting.
Podophyllum
Når tannfrembruddet følges av rikelig, fossende gulaktig diare.
Rheum palmatum
Når tannfrembruddet ledsages av etsende og sur avføring.
Calcarea bromata
Når barnet blir helt søvnløst under tannfrembrudd, og synes å ikke føle seg trygg uten at mor eller far er der.
Magnesia muriatica
Når det ved tannfrembrudd opptrer forstoppelse og avføringen ser ut som sauebæsj: små runde kuler.
Stramonium
Barnet lider av natt-terror; våkner om natta skrikende og uten å kjenne igjen foreldrene, som dermed sliter med å roe det ned.
Calcarea carbonica
Her kommer tannfrembruddene veldig sent, og skaper mye symptomer, barnet er også redd av seg. Barnet har fingrene i munnen konstant. Våkner skrikende på natta og hiver seg rundt i senga. Svetter mye i hodet. Svette, avføring og oppkast har ofte en sur lukt.
Silicea
Her vil tennene ha problemer med å komme igjennom, de kan innhylles i vev og blir som små byller.
Drosera
Dette kan være et godt middel både ved tannfrembrudd og hoste, spesielt kikhoste.
Hydrophobinum
Barnet driver og biter konstant, prøver å kontrollere ting om de får muligheten, de liker ikke sterkt lys og er redd for vann, elsker sjokolade.
Kreosotum
Hver gang en tann kommer frem får barnet plagsom hoste eller bronkie/luftveisproblemer. Barnet får også bleieutslett ved hver tann som kommer igjennom – rødt og rått. Tennene som kommer er skjøre og dårlige.
Slik bruker du homeopatiske medisiner hjemme:
Du kan kjøpe homeopatiske medisiner hos: www.arnika.no
Velg deg en av disse potensene: D12, D30, D200 eller evt C30
Dosering ved akutte symptomer: 1-3 piller hvert 10 min 3 ganger, deretter 1-3 piller hver time inntil symptomene er borte eller sterkt redusert.
Dersom barnet ikke vil ha piller kan du løse opp 5 piller i et stort glass vann og gi barnet en teskje eller en liten sprut med pipette, hvert 10 min inntil bedring og deretter på nytt når barnet igjen blir urolig/får symptomer på nytt.
NB! Har du brukt et homeopatisk middel i gjentatte doser over 3 timer og ikke ser effekt, så stopp, da har du valgt deg feil middel. Ta gjerne kontakt med homeopaten din for hjelp.