Homeopat Anita Hus
En bunke spirer i grønt lilla og hvitt

Spirer og selleri – hva er så bra med det?

Spirer og stangselleri

Noen ganger kan det være greit å vite hvorfor en ting er sunt. Da blir det lettere å stappe det inn i kostholdet; fordi samtidig som det smaker godt så vet du at det også gjør deg veldig godt.

Spirer og stangselleri er to slike grønnsaker som er mye mer nyttig for helsen enn det du skulle tro. Og de fleste som har vært hos meg vet at jeg er «sykt» opptatt av leverhelse… så ikke uventet så er spirer og stangselleri nyttig for blant annet leveren.

Her får du vite litt om hvorfor:

 

En bunke spirer i grønt lilla og hvitt

Spirer

Spirer er en god måte å hjelpe den sunne bakteriefloraen i tarmen på. De bidrar med en variant av biotika som du også vil finne på økologisk dyrkede frukt og grønnsaker.

Denne typen biotika fører til et mye bedre opptak av vitaminer og mineraler som i sin tur fører til lettere arbeidsforhold for leveren.

En slik biotika får du ikke kjøpt som tilskudd og den finnes heller ikke i fermenterte produkter. Men du kan gro dem selv hjemme, eller du kan kjøpe dem i butikken. Det finnes ulike typer spirer så her velger du den du liker best. Spis en håndfull hver dag, og bruk dem i salaten eller på toppen av brødskivene dine. Det er enkelt og det virker!

 

Et glass med sellerijuice

Stangselleri

I stangselleri finnes en type salt (natrium) som beskytter leverens cellemembran og som også hemmer oppvekst av sopp, virus og bakterier. Kan det bli bedre enn det?

Videre fungerer stangselleri ved å gjenopprette galleproduksjon og til å bedre selve gallestrukturen.

Saltene i stangsellerien binder seg til de frittflytende giftstoffene som finnes i leveren og bidrar til å skylle disse ut i blodstrømmen og transportere dem ut via nyrer og tarm. Dermed bidrar stangselleri til å rense leveren og til å dempe heten i leveren (reduserer varmebølger/hot flashes). Over tid vil stangselleri også bidra til at gallestener eller grus løses opp.  Den bidrar også til at fett i leveren oppløses lettere.

Saltene bidrar i tillegg til at slim i tarmkanalen fjernes og at produksjonen av saltsyrene i magesekken normaliseres.

Det finnes derfor ingen grunn til å ikke spise stangselleri. Du kan spise den rå som snacks eller tilsette den i salater eller varmretter, og den aller beste metoden er å starte dagen din med juicet stangselleri.

 

Kilde: Anthony William