Homeopat Anita Hus
samling røde blodceller

Jernmangelanemi

Jernmangelanemi

En veldig vanlig form for mangel er jernmangel, også kalt anemi. Og en del mennesker kan godt gå rundt med en slik mangel uten at de selv er klar over det. Vanligste symptom er manglende energi og evt. svimmelhet.

Men andre symptomer vil kunne være: mørke ringer rundt øynene, bleke indre øyelokk, blek hud, tung pust, lite apetitt og «fysing» på underlige ting som jord eller leire,  kribling og nummenhet i ben, oppsvulmet tunge og heshet, kalde hender og føtter, skjøre negler, uregelmessig hjerterytme, hodepine, dårlig utholdenhet og en generell følelse av svakhet.

sliten dame hviler hodet i hånden foran pc skjermen

Men hva er egentlig en jernmangel?

Du er sikkert kjent med uttrykket lav blodprosent. Dette betyr at du har lavt nivå av stoffet hemoglobin. Dette er det røde fargestoffet i blod. Det har til oppgave å oppta oksygen via lungene og transporterer dette ut til vevet ditt. Der opptar det CO2 som det så transporterer tilbake til lungene slik ta du kan puste det ut. Det bidrar også til riktig pH i blodet.

Hos friske mennesker vil det normale nivået være mellom 13,5 og 17 gram hemoglobin pr 100 ml blod hos menn, og 12, 5 til 16 gram hos kvinner.

Men du har sikkert også hørt at det måles hvor stort jernlager du har i kroppen. Og da måles det ferritin. Dette er lagret jern, og dette lagres i lever, milt og i beinmarg.

Hos menn er et normalt nivå mellom 25 og 200 µg/L, og hos kvinner 15 til 150 µg/L

Gjennomsnittlig har kvinner i 30-årsalder 30 µg/L og menn 90 µg/L.

Serum Ferritin vil som regel være økende med alder. Men hos gravide vil verdien synke utover i svangerskapet – gjerne ned til 5 – 45 µg/L.  Dermed er lave verdier normalt rett før og etter fødsel. Men verdier under 10 til 12 tidlig i svangerskapet tyder på jernmangel.

Ved inflammasjoner og infeksjoner vil S-Ferritin være forhøyet og derfor tas gjerne en CRP samtidig for å se om målet er korrekt. Når du utvikler en jernmangel vil ferritinnivået synke før hemoglobinnivået synker.

Hva skyldes mangelen?

Årsaker til jernmangelanemi vil kunne være blodtap eller blødning (sterke menstruasjons blødninger, endometriose, eller indre blødninger), eller at de røde blodcellene brytes ned eller at kroppen ikke lager mange nok av disse blodcellene.

For lite Folat/B9 og B12 kan hindre kroppen i å lage røde blodceller.

Vitamin C sørger for at jernet nyttiggjøres i kroppen din så mangel av dette spiller også en rolle.

stekepanne med tbonesteik og spinatt

Hva kan du gjøre selv?

Den vanligste behandlingen for jernmangel er å tilføre tilskudd av jern, og du ønsker å finne et tilskudd som kroppen din gjør seg god nytte av og som ikke gir deg forstoppelse. Spør deg gjerne frem i faghandelen nemlig helsekostbutikken. Du kan også være bevisst på kostholdet ditt og spise deg til mindre mangel. Her følger litt info om det du trenger å bli klar over.

Vitaminer & Mineraler:

Har du fått påvist en mangel bør du ta tilskudd av jern, for eksempel Aminojern, men husk at du også trenger Folat (B9) og B12, samt Vitamin C. Det kan også være en ide å ta tilskudd av fordøyelsesenzymer for å bedre opptaket og nyttiggjørelsen av tilskuddene.

Oxidativt stress kan lede til jernmangel,og  tilskudd som Curcumin & Resveratrol er flotte for å redusere det oxidative stresset. Tilfør gjerne gurkemeie og villblåbær i kosten din i tillegg.

Mat:

Det finnes mange gode kilder til jern i mat, men det finnes også noen feller du kan gå i, spesielt om du er veganer eller vegatarianer.

I mat finnes det to typer jern: hemjern og nonhem jern. Hemjern finner du i kjøtt, fjørkre og i sjømat. Nonhem jern finnes i plantemat eller i matvarer som er tilsatt jern. Hemjern er den utgaven kroppen lettest gjør seg nytte av. Veganere og vegetarianere bør derfor ta jerntilskudd ettersom det skal veldig mye grønt til for å dekke et normalt dagsbehov.

Men i tillegg til jernet, trenger du Folat B9 og dette finnes for eksempel  i sitrusfrukt, bønner og fullkorn. Det er derfor en god ide å kombinere jernrike matvarer med B9-rike matvarer i måltidene dine.

Vitamin C bidrar også til at jernet absorberes, spis derfor C-vitaminrik mat sammen med jern, for eksempel appelsiner, paprika, jordbær.

Et problem ved leve på vegetarisk/vegansk mat er at det er høye nivåer av oxalat i de samme matvarene som er jernrike, for eksempel spinat og grønnkål.  Dette hemmer opptaket av nonhemjern. Er du anemisk er det derfor ikke nok å øke mengden av grønne salater, du må også ta tilskudd.

Et annet problem er at Kalsium binder jern og er derfor ugunstig å spise sammen med jernrik mat. Dermed må du unngå å innta melk, yoghurt, kefir, ost, brokkoli, tofu og evt fisk på boks sammen med den jernrike maten når du er anemisk.

Gode jernkilder i mat:

Kjøtt og fjærkre – hemjern. Rødt kjøtt, lam og vilt er gode kilder. Kylling og fjørfe har mindre innhold.

Sjømat – i hemjern. Østers, skjell, reker, sardiner, tunfisk, laks, kveite, abbor, hyse.

Bønner – nonhem jern. Kikerter, kidneybønner, soyabønner, pinto sorte bønner, erter lima bønner og pistasj, hampfrø, pinje og solsikkekjerner.

Planter – nonhem jern. Mørk grønne salatblad som for eksempel spinat, grønnkål og løvetann.

Mandler inneholder også jern, men samtidig mye kalsium og er derfor ingen god kilde ved anemi.  Andre ting som kan blokkere jernopptaket ditt og som du bør unngå dersom du sliter med anemi: kaffe, te, egg.

Oppsummert:

  • Spis jernrikmat sammen med C-vitaminrik og B9-rik mat.
  • Spis jernrik mat sammen med mat som reduserer oksidativt stress.
  • Unngå å spise matvarer som hindrer jernopptaket sammen med den jernrike maten.
  • Spis både hem jern og non hemjernrik mat – er du veganer/vegetarianer må du ta tilskudd.
  • Spis mat som er rik på folat og B12 for å bidra til produksjon av røde blodceller.

Virus

Virus-sammenhengen:

Selv om du spiser jernrik mat eller tar tilskudd og fortsatt har anemi, kan det være at du har en virusbelastning i kroppen som også livnærer seg på jern, og som gjør at du dermed ikke får hele nytten av jernet og maten din selv.

Dersom du mistenker at du har virus belastning eller har fått påvist dette kan du ta tilskudd for å redusere virus: for eksempel L-lysin, Monolaurin/Leuricidin.

For å redusere inflammasjon i kroppen kan du også bruke ingefær, kardemomme, kanel og kløver i kosten din.

Cellesalt:

To cellesalt som vil hjelpe deg med å nyttiggjøre deg jerntilskudd og bidra ved anemi er Cals Phos og Ferrum Phos. Det er også andre homeopatiske midler som kan hjelpe deg, men de må velges ut av homeopaten din.

Behandling for å bedre din anemi:

Dersom du har tatt blodprøver, ta gjerne prøvesvarene med til meg slik at jeg kan se hva som er påvist av mangler. Det gjør det enda enklere for meg å målrette behandlingen.

Hos noen vil anemien vedvare til tross for tilskudd og et godt kosthold. Ved å redusere hindringer (infeksjoner, inflammasjoner, belastninger), balansere fordøyelsessystemet og cellehelsen kan situasjonen din bedres.

Ta  gjerne kontakt mht din situasjon ?

Kvantemedisin behandling med pasient og terapeut