Homeopat Anita Hus
Stresset kvinne

Hva Er Oksidativt Stress?

Oksidativt stress er en tilstand av ubalanse mellom frie radikaler og antioksidanter i kroppen din. Men hvilken betydning har det egentlig og hva kan du gjøre med det? Hva er oksidativt stress?Oksidativt stress frie radikaler antioksidanter

Fargerikt molekyl med elektroner i bane

For deg som vil forstå prosessen med oksidativt stress:

Oksidativt stress betyr i korthet at noe oksideres i kroppen din.

Dette er en såkalt redox reaksjon – hvilket betyr at et stoff oksiderer samtidig med at et annet stoff reduseres.

Det som skjer elektronisk er at et stoff mottar elektroner, (og dermed reduseres fordi stoffet da går ett oksidasjonstrinn ned)  fra et annet stoff som i sin tur oksideres ettersom det avgir elektroner.

Den kjemiske prosessen vi kaller oksidativt stress betyr altså at det skjer en elektronoverførsel mellom molekyler i kroppen.

 

Dette skjer hele tiden og er selvsagt også veldig vesentlig for at det biologiske systemet skal fungere. Således er dette helt naturlige reaksjoner, men problemet med oksidativt stress oppstår fordi det også oppstår skadelige kjedereaksjoner.

 

De kjemiske reaksjonene ved oksidativt stress:

En veldig sterk oksider er luft – O2. Når kroppen forbrenner mat ved hjelp av oksygen oksideres fettsyrer, proteiner osv og det vil i denne prosessen kunne oppstå kjedereaksjoner:

Selve oksidasjonen skaper frie radikaler (oksiderte stoff) som mangler elektroner i skallet og dermed er veldig reaktive. De begynner så å oksidere andre stoffer som i sin tur skaper enda flere frie radikaler og dermed har man i gang en kjedereaksjon…

Den samme prosessen skjer når immunforsvaret ved hjelp av oksygen bekjemper invaderende stoffer eller mikroorganismer.

Disse kjedereaksjoner skader altså celler og DNA, og kan forårsake hjerte-kar sykdommer, kreft og andre degenerative tilstander. I tillegg akselereres aldringsprosessen. Derfor ønsker man selvsagt ikke denne tilstanden i kroppen.

Nå er som sagt oksidasjon en helt naturlig prosess og må skje for at kroppen skal fungere, men i det øyeblikket det er ubalanse mellom de frie radikalene og antioksidantene oppstår problemet. Det må altså noe til for at prosessen skal være i balanse og dette noe er antioksidanter.

En antioksidant er et stoff som avgir elektroner eller binder seg til frie radikaler uten selv å bli reaktivt – og slik stopper de eller kontrollerer kjedereaksjonene.

 

Et lite eksempel:

1 helt grønt eple og et delt grønt eple

Du kan teste denne prosessen selv ved å dele et eple i to, den ene delen lar du ligge urørt, den andre smører du sitronsaft over. Overflaten uten sitron blir rimelig fort brun, og dette skyldes oksidasjonsprosessen som umiddelbart setter i gang med å farge eplekjøttet.

Sitronsaft fungerer imidlertid som en antioksidant, og når du smører dette på eplekjøttet tar det mye lengre tid før eple blir brunt fordi oksidasjonsprosessen først bruker opp antioksidantene fra sitronsaften før det går løs på eplet.

Skal kroppen din holdes frisk og hindre for rask aldring, trenger du altså antioksidanter som hjelper deg til å holde systemet i balanse og unngå kjedereaksjonene som lar deg «ruste».

 

For deg som bare vil ha løsningen med hensyn til oksidativt stress:

Hvor finner du antioksidanter som kontrollerer det oksidative stresset:

En håndfull kosttilskuddgrønne grønsaker og frukt

Vitaminer og mineraler er enten antioksidanter eller har antioksidant effekt.

De viktigste er; vitaminene A, C, B6 og E, samt mineralene Selen og Zink.

Og dette er også de vitaminene og mineralene jeg oftest finner at folk mangler. Dersom dette er listen du får av meg etter konsultasjonen din, så vet du altså at hos deg er kjedereaksjonene for mange og du eldes for raskt.

Noen aminosyrer fungerer også som antioksidanter eks; Glutaminsyre, Lutein, Lycopen og Quercetin.

Antioksidanter finner du naturlig i grønnsaker, frukt, fullkorn og nøtter, samt noen kjøttvarer. Men dessverre er de veldig lette å ødelegge ved tilberedning eller bearbeiding av mat, så for å få nok mengder kommer du ikke utenom kosttilskudd. Da sikrer du også at du får i deg flere av stoffene samtidig, noe som er veldig viktig for hvordan disse fungerer og virker i lag med hverandre.

 

Oksidativt stress er altså noe som naturlig oppstår i kroppen, men i tillegg vil følgende ting øke prosessen av frie radikaler: stress, dårlig kosthold, for lite søvn, røyking, eksos og annen forurensning, en del medisiner, pesticider og kjemikaler, samt overdreven soling.

Hvordan du lever livet ditt har altså en god del å si for hvordan helsen din bevares.

Lurer du på hvordan du ligger an, så kan en EIS skann hos meg gi deg et raskt svar med hensyn til nivået av oksidativt stress og hvilke vitaminer og mineraler du mangler. Under en slik konsultasjon får du også med deg en oversikt over matvarer som inneholder antioksidanter og hvilke kosttilskudd du kan ha nytte av.

Du kan spise deg til en sunnere kropp når du bare vet hvorfor og hvordan!

Hva er oksidativt stress

Oksidativt stress frie radikaler antioksidanter