Homeopat Anita Hus
brun hjerne med masse kaker og søtsaker

Søtsug

Søtsug

Har du lyst på noe søtt etter hvert eneste måltid, eller har du søtsug på samme tidspunkt hver dag?

to små miniatyrarbeidere går løs på en sjokolade

Det er ulike forklaringer på hvorfor dette skjer. Det kan jo være så enkelt som at sjokolade og søtt er godt, og at vi liker å kose oss. Men det finnes også forklaringer som er mer fysiologiske. For eksempel: mangel på mineraler eller sporstoff, sukkermangel i hjernen, for høyt inntak av fett som belaster leveren, for lite proteiner, mangel på omega 3 osv

 

Hva foregår egentlig i hjernen din når det gjelder melkesjokolade?

I temporal loben ligger det et lite området kalt hippocampus-senteret som har en del å gjøre med det vi kan kalle belønningsønskene våre. Senteret er også involvert når det gjelder korttids- og langtidsminner. Det betyr for eksempel at funksjoner i hippocampus bidrar til at du husker hvor utrolig deilig melkesjokolade smaker, selv om du vet at et eple ville vært sunnere for deg…

I hjernen finner vi også senter som er ansvarlige for å lage nye vaner og som også influerer belønnings-funksjonen. Nye vaner trenger ikke nødvendigvis å være gode vaner og de kan være harde å endre, men heldigvis ikke umulig.

I tillegg har vi i hver hjernehalvdel Insula som er med på å produsere følelser relatert til sensorisk opplevelser. Det er dette senteret som for eksempel får deg til å reagere på heftig produserte reklamer; som viser deg hvor gøy du har det om du drikker eller spiser akkurat det de selger. Så selv om du ikke har akkurat den sjokoladen foran deg så øker likevel dopamin nivået ditt ved ideen om at du har det.

Ideene og følelse dine om at melkesjokolade er skikkelig godt og noe du fortjener kan ha etablert seg som en sannhet i hjernen din.

Faktum er at det hjelper deg veldig lite å vite akkurat dette, du har sikkert fortsatt lyst på sjokolade! Men kommer du til biofeedback-terapi for å få hjelp til å balansere søtsuget ditt, så vil noe av behandlingen være rettet mot disse funksjonene.

 

Hormoner, søvn og stress:

Du har en indre klokke som styrer hormonene dine og du har hormoner som stimulerer og undertrykker sulten din. Dersom du har store søvnproblemer, eller stadig driver og «snur døgnet»,  kan det bli ubalanse i disse systemene og du opplever stadig mer sug etter søtt.

Stress fører til økt produksjon av stresshormon og disse påvirker nivåene både mht glukose og insulin, og derved påvirker det også sult og søtsug.

Du har sikkert hørt det før; men det er viktig å stresse ned og å sørge for god søvn. Men det er ikke alltid så lett. Ved en biofeedback behandling er det alltid vesentlig å redusere stress, og man kan i tillegg sette fokus på å balansere hormoner som påvirker sult og søvn.

 

Vekt med et eple og en hamburger på skålene

Kosthold:

Kan det være at du spiser litt lite proteiner? For dette kan føre til blodsukker som varierer veldig, og det fører til at du hungrer etter sukker fordi kroppen din får akutt behov for energi.

Spiser du veldig mye karbohydrater kan akkurat det samme skje. Karbohydratene havner raskt i blodet og øker blodsukkeret, men dersom du ikke har nok inntak av fiber, fett og proteiner vil du veldig fort trenge mer energi, og da oppstår gnagingen etter noe mer.

Spiser du for mye og for dårlig fett går dette ut over leverens funksjoner som igjen påvirker blodsukkeret ditt.

Får du i deg nok omega 3-fettsyre?

Sørg for at du har en balansert og ikke ensidig kost, det vil hjelpe deg mye.

Mineraler!

Har du jernmangel? Da vil du kunne føle deg svak og trett, og fordi kroppen din er noe desperat etter mer energi vil du kunne crave ting som gir deg det, nemlig sukker.

Både krom-, sink-, magnesium- og kalsium-ubalanser kan føre til at du fyser på søtt. Disse mineralene er også viktige ved for eksempel hydrering. For dersom du har store ubalanser vil du kunne føle behov for søtt når du egentlig bare er tørst.

I tillegg er disse mineralene involvert i karbohydratomsetningen, i hormonproduksjonen og ved enzymomsetningen. Dette betyr at de også er involvert i hvordan du tenker og føler og gjør.

Mistenker du at du har noen mangler eller ubalanser kan du få målt eller avdekket det.

Kunstig sukker!

Noen tror at kunstige sukkerprodukter hjelper ved disse problemstillingene, men tvert imot er de med på å øke søtsuget ditt. Fokuser heller på å spise riktig sukker når du først spiser søtt. Det vil si sukker fra bær, frukt og honning, eller rårørsukker i stedet for raffinert sukker.