Homeopat Anita Hus
tegning av hjernen med lilla bakgrunn

Nervus Vagus – Ubalanse. Har du et nevrologisk problem?

Nervus Vagus er den største av hjernenervene.

Du skal ikke se bort fra at en ubalanse vedrørende denne kan ha en finger med i spillet når det gjelder problemer du sliter med. Nervus Vagus ubalanse kan være årsak til dine nevrologiske symptomer.

Nevron nettverk i lysende farger

Tegn og symptomer: Nervus Vagus ubalanse kan være årsak til dine nevrologiske symptomer

Symptomer som skjelving i hender og føtter, plagsom hjernetåke, angst, depresjon og ulike former for oversensitivitet for matvarer kan ha en nevrologisk årsak.

Det er lett å finne andre triggere eller årsaker for en del slike tilstander og behandle ut fra dette, men når disse metodene mislykkes og symptomene er de samme, må en se på nervesystemet og i særdeleshet på vagusnerven ettersom denne er involvert i veldig mange av funksjonene i kroppen din.

For eksempel vil ulike former for rykninger, skjelvinger, ticks, muskelspasmer og svimmelhet, kunne ha som årsak at vagusnerven er inflammert av det vi kaller for nevrotoxiner.

Andre symptomer kan være hjerterytmeforstyrrelser, svelgeproblemer eller vansker med å puste dypt. Nummenhet eller en slags «tingeling» i hender og føtter, ringing i ørene, eller kalde hender og føtter, gjennomgående opplevelse av dårlig blodsirkulasjon, nakkesmerter, en rar gnagende følelse i magen, opplevelsen av dårlig eller ikke fungerende fordøyelse eller IBS.

Vagusnerven, Phrenicnerven og andre nerver fra ryggraden er alle involvert i fordøyelsen din og er sensitive nerver. Derfor kan det du tror er et fordøyelsesproblem egentlig være et nevrologisk problem. Nervus Vagus ubalanse kan være årsak til dine nevrologiske symptomer.

Nevroner med blå bakgrunn

Nevrologisk tretthet: Nervus Vagus ubalanse kan være årsak til dine nevrologiske symptomer

Dersom du lider av en nevrologisk tretthet oppleves dette litt annerledes en ved binyre tretthet. Opplever du av dette vil det være det tungt å «motivere» bena til å gå, hodet føles tungt og ullent, det kan være tungt bare å komme seg ut av senga, du orker rett og slett ikke å stå på bena.

Ofte kalles det en nevropati når man skjønner at problemet er nevrologisk men ikke helt forstår årsaken. Nevropati kan derfor være en ullen diagnose å få.

Ofte er årsaken Shingles virus som inflammerer nerver i for eksempel bena. Mange nevrologisk problem skyldes ellers i bunn og grunn Epstein Barr virus.

Epstein Barr virus grønt

Hva er nevrotoxiner?

Epstein Barr, Shingles, HHV-6 og en rekke andre viruser avgir stoffer dvs nevrotoxiner som kan gi en lang rekke symptomer, sensitiviteter og tilstander. Dette er fordi de belaster nervesystemet, derav navnet nevro og toxin = en gift som påvirker nervene. Om dette foregår veldig lenge vil resultatet kunne bli et hypersensitivt nervesystem.

 

Tungmetallene som kan være involvert:

Tngmetaller er en annen årsak til nevrologiske symptomer. Eksempel: Kvikksølv, aluminium, bly, arsenikk, kobber eller nikkel.

En blanding av disse i hjernen vil over tid rett og slett oksidere (ruste) og kortslutte nevrotransmittere på deres vei igjennom nervene. Et annet problem med tungmetallene er at de blokkerer og forstyrrer signalene som går igjennom nervesystemet.

 

Andre årsaker:

Et annet stoff du må være oppmerksom på om du har nevrologiske symptomer er tilsetningsstoffet MSG.  Dette tagges gjerne som et naturlig smaksstoff, citiric acid eller som vaniljesmak. Du kan derfor finne det i såkalte sunne matvarer eller til og med i urteteer.

Dette er et stoff som aktivt ødelegger og skaper problemer i nervesystemet.

Fordi en ikke er oppmerksom på dette, kan en gjennomgå mye god behandlig for å bedre situasjonen sin, men altså aktivt sabotere det hele ved å innta MSG daglig. Så sjekk innholdet i matvarer du bruker ofte.

 

Hva er det som foregår?

En del nevrologiske problemer er vanskelige å kategorisere.

Du kan føle deg glemsk, stadig «snakke feil» eller glemme ord, plutselig føle deg forvirret eller desorientert. Du kan lide av såkalt hjernetåke eller rett og slett føle deg utenfor deg selv. Ting kommer og går.

Disse tingene kan ha sin årsak i at du har blitt såkalt kjemisk sensitiv.  Dette skjer når et allerede belastet nervesystem blir stadig utsatt for nye kjemikalier/tilsetningsstoff.

Depresjon og angst kan faktisk være et tegn på kjemisk sensitivitet.

En stor nevrologisk fiende utenom MSG er Aspartam som har fått det nye navnet Amino Sweet.

Muggsopp er en annen årsak, ikke fordi den lager nevrologiske symptom selv, men fordi den trigger en annen underliggende årsak.

Og sist men ikke minst vil også konstant stress ha negativ effekt på nervesystemet og dette skyldes at kroppen din da overøses med adrenaline. Stress reduksjon er alltid en viktig faktor for å bedre en helsetilstand.

Ulike frukter med fruktsukker og gode mineraler

Spis noe som hjelper:

Du kan bidra til noe bedring selv ved hjelp av maten du spiser.  Dessverre har fruktsukker fått et ufortjent dårlig rykte på grunn av lavkarbo-bølgen. Dette er fryktelig synd fordi nervesystemet og hjernen din trenger sukkeret og mineralene fra frukt og grønt.

Eksempler på gode ting å ha i ditt vanlige kosthold er:  villblåbær, sellerijuice, spinat og andre grønne eller røde salater.

I det siste har det begynt å komme produkter fra havet, dvs «tang og tare», dette er også svært gode næringsstoff for nervesystemet ditt.

Ellers har du nytte av bananer, papaya, mango, epler, pærer, dadler, aprikos, fersken søtpoteter, squash, bringebær og solbær, og ikke minst den gode gamle poteten.

 

Tilskudd som hjelper:

Kosttilskudd som vil bidra til å hjelpe nervesystemet er:

B12 (adenosylcobalamin og methylcobalamin), B- vitamin kompleks, GABA, Bygg gress juice pulver, Kalsium og Magnesium.

 

Det er ingen quick fiks når det kommer til å rense ut stoffer som plager nervesystemet, eller å bygge opp igjen der det er svakheter, men over tid vil du få lønn for strevet.