Homeopat Anita Hus
En naken kvinne sitter i en haug grønne og hvite piller

Malabsorpsjon – Nedsatt næringsopptak

Opplever du malabsorpsjon /nedsatt næringsopptak ?

Noen ganger kan en undre seg om næringsopptaket er godt nok. Kanskje spiser du kosttilskudd eller økologisk mat, men føler du ikke helt får betalt for det.

Langvarig nedsatt næringsopptak kan føre til feilernæring eller underernæring, og hos voksne viser det seg som regel ved vektnedgang til tross for at du spiser normalt. Langvarig diare kan være et annet symptom på at noe ikke er helt som det skal.

Problemene sitter i tarmkanalen, leveren eller bukspyttkjertelen dersom næringsopptaket ditt ikke er i orden.

Skisse av mage tarm systemet

Hva må være til stede for å sikre et godt opptak?

Enzymer er svært viktige for nedbrytelsen av maten vi spiser:

For å bryte ned karbohydrater må det være nok amylase i spyttet og i bukspyttkjertelen. Om proteinene skal bytes ned må det være pepsin nok i magesekken samt at det trengs andre proteaser fra bukspyttkjertelen og tynntarmen. Fett trenger gallesalt fra leveren og lipase fra bukspyttkjertelen for å fordøyes. Har du grålig og flytende avføring tyder det på at fettfordøyelsen din er nedsatt.

En annen viktig komponent er magesyre. Mangelen på magesyre fører til mangelfull fordøyelse av proteiner og fett. Dette problemet er mye vanligere enn hva man skulle tro.

Andre problemer å tenke over:

Svelger du for store biter blir det mer arbeid for fordøyelsen. Så mistenker du at du har litt nedsatt næringsopptak så husk å tygge maten godt før du svelger.

Er slimhinnene i tarmen skadet vil dette også bidra til nedsatt opptak.

Problemer med næringsopptaket skyldes ofte bakterieovervekst i mage/tarm systemet ( Streptococcer, Varicella, Giardia, Epstein Barr etc) og dette kan føre til en lang rekke tilstander som eks: Cøliaki, Chrohns, kroniske betennelser i lever og bukspyttkjertel,  magekatarr/Gastritt, Laktoseintoleranse…

rødt tarmsystem

Candidamyten:

Mange tror at problemet de har er Candida. Det er svært sjelden at Candida er det egentlige problemet. Men dersom det er Candida tilstede i store mengder, indikerer dette et helt annet problem; nemlig at du har en tungmetallbelastning. Candida er tilstede for å prøve å hjelpe deg. Situasjonen med tungmetallbelastning fører til at du får problemer med uønsket bakterieovervekst. Derfor er det en god ide å bli kvitt tungmetallbelastningen.

Hva kan du selv gjøre for å bedre næringsopptaket ditt:

– Tygg maten din godt når du spiser slik at fordøyelsesprosessene settes i gang umiddelbart.

– Drikk sellerijuice på tom mage hver morgen for å normalisere magesyrebalansen, nøytralisere ugunstige bakterier og å hjelpe leveren.

– Vurder om du i en periode kan ha nytte av et enzymtilskudd ved måltidene dine.

Ortomolekylært: det er en rekke vitaminer og mineraler som kan hjelpe på situasjonen med dårlig næringsopptak. Be meg gjerne om råd for din situasjon.

– Tungmetallbelastning: denne kan reduseres både ved kosttilskudd, homeopatiske medisiner og frekvensbehandling. Be gjerne om hjelp til dette.

Malabsorpsjon – nedsatt næringsopptakgrønnsaker på en metallrist med tekst: SCIO