Homeopat Anita Hus
Lever, galleblære og bukspyttkjertel

Har vi bruk for galleblæra?

Har vi bruk for galleblæra?

Har du vondt i høyre skulder, er plaget med hodepiner eller migrene, men finner ikke årsaken? Kan den lille grønne blæren vi kaller gallen ha noe med dette å gjøre, og hva driver den egentlig med?  galleblæra

Fordøyelsessystemet vårt har som oppgave å bryte ned maten vi spiser for å skille ut de næringsstoffene kroppen trenger, og å skille ut avfallsstoff og toksiner som vi ikke trenger.

Galleblæren er en vesentlig del i denne prosessen, og når den ikke leverer så funker heller ikke resten av systemet. Det kan til og med gi perifere symptomer som hodepiner og skuldersmerter…

For det produseres og produseres i galleblæra:

– Leveren danner gallesaftene som lagres i galleblæren.

Galleblæren selv produserer altså ingenting, den er derimot en beholder for væsken som er helt nødvendig for å bryte ned fett. Den utskiller gallesaften ved å trekke seg sammen og pumpe ut når du spiser fettrik mat.

– Magesekken produserer syre som må til for å fordøye proteiner.

– Bukspyttkjertelen produserer enzymer som bidrar til å bryte ned både karbohydrater, proteiner og fett + at den produserer viktige hormoner.

– Tynntarmen inneholder bakterier som bryter ned næringsstoffene ytterligere.

Til sammen utgjør alle disse tingene fordøyelsen din, de jobber for deg døgnet rundt.

Men hvorfor er gallesaften så viktig?

– Gallesaften bryter ned fettet slik at de fettløselige vitaminene A, D, E og K kan komme til nytte.

– Den skiller klinten fra hveten: slik at kroppen får tak i de stoffene i fettet som er nødvendige og resten blir sendt videre.

– I tillegg har gallesaften en vesentlig detoxfunksjon. Toksiner, støv eller andre unyttige partikler transporteres først til leveren, og så frigjøres de og transporteres ut igjen via gallesaften.

Dersom galleblæren inneholder for lite gallesaft vil det lettere dannes steiner og selve blæren forstørres eller hovner opp. I denne tilstanden vil gallesaftene ikke så lett kunne frigjøres.

Når galleblæren hovner opp fører dette til at den klemmer på nerver, noe som kan føre til smerter i høyre skulder, i nakke, samt hodepiner og migrene. Ved en bedre leverfunksjon og drenering av selve gallen vil smertene kunne bli borte.

Symptomer på for lite gallesaft:

Oppblåsthet, raping, sure oppstøt, hard/treg mage, eller forstoppelser.

Skuldersmerter eller høyresidige smerter øverst i rygg/nakke.

Hodepiner, migrene.

Kvalme.

Fortsatt sultfølelse etter måltid, behov for søtt etter måltid, cravings for fet mat.

Kløende hud eller kløende øyne.

Nysing, elveblest.

 

Mangler som følge av for lite gallesaft:

Når det blir for lite gallesaft blir nedbrytningen av fett lite effektiv, noe som igjen gjør at du ikke får nytte av de fettløselige vitaminene.

– Mangel på vitamin A gir: natteblindhet, tørr hud, tørre øyne, hudproblemer, kviser, vorter og problemer med slimhinner, spesielt i bihulene.

– Vitamin D mangel gir tendens til depresjoner, eks vinterdepresjon, og dårligere immunhelse og beinhelse.

– Mangel på vitamin E går utover muskler, og spesielt hjertemuskulaturen, noe som gjør at du fort blir andpusten når du går i motbakker eller trapper. Vitamin E er også viktig for hypofysefunksjonen og for retina i øyet.

– Mangler du vitamin K er viktig for beinhelsen og uten dette vitaminet vil du også kunne ha problemer med neseblødninger.

Hva er årsaken til manglende gallesafter:

En for høy belastning på leveren og dermed en reduksjon i dens mulighet for å gjøre jobben sin vil også føre til redusert produksjon av gallesafter.

Systemet kan være belastet av toxiner og eller virus, parasitter, bakterier etc som hindrer tilstrekkelig funksjon.

Dette skyldes ting som:

– Junkfood, dvs raske karbohydrater, for mye fett og sukker.

– For stort inntak av kokte proteiner – pga manglende enzymer når maten er kokt.

– Soyaproteiner i vegetarmat eller i proteinpulver kan bli en belastning.

– Alkohol.

– Østrogen, fra PP, andre hormonpreparater, soyaprodukter eller ved svangerskap.

– For høy produksjon av stresshormonet Cortisol – over tid vil høyt cortisolnivå redusere produksjonen av gallesafter. Unngå derfor konstant stress!

– For lite grønnsaker.

Grønnsaker og salat vil rense leveren. Det er imidlertid ingen fare med å spise mye fett eller proteiner så lenge du har en velfungerende lever og også spiser mye grønt for å rense den og holde den frisk.

– Virus, spesielt Epstein Barr, Cytomegalovirus.

– Orm og/eller parasitter.

 

Andre interessante ting relatert til lever og galle:

– Dersom du får drenert gallen/får en bedre gallefunksjon ville hodepinene dine kunne lette og skuldersmertene bli borte.

– Dersom galleblæren din fjernes vil du aldri mer ha nok gallesafter for en normal fordøyelse.

– Sover du bedre på høyre side enn på venstre, så kan det være fordi du har lever/galle problemer.

– Skjoldbruskkjertelfunksjonen reduseres ved galleproblemer ettersom disse hormonene aktiveres i leveren. Hos menn vil det dermed bygges opp høyere østrogennivå og da går testosteronnivået ned; det betyr mindre sexlyst og større bryst…

– Har du stor mage, men en slank ellers så har du mest sannsynlig et leverproblem.

– Du kan oppleve å bli verre ved å begynne å spise mer av  sunne nøtter (fett), da dette legger seg oppå problemet med for mye press på leveren, og vips så får du plutselige skulderproblemer på høyre side.

Fordøyelsen utgjør nesten hele immunforsvaret ditt. Har du en dårlig fungerende fordøyelse så får du før eller siden problemer i andre deler av kroppen.

Ta vare på fordøyelsen!

Ta vare på leveren!

Det finnes både mat og urter/kosttilskudd som kan hjelpe deg til bedre funksjon i lever og galle.  En 9 dagers leverrens er også verdt strevet når du føler resultatet.

Både frekvensmedisin og homeopati kan bidra for lever- og gallebalansen

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker mer info.