Homeopat Anita Hus
To skilt som viser veien til Sress og relax

Binyretretthet – en hverdag full av stress

Går du rundt og er trett selv om du har sovet «nok», mangler du energi lenge før arbeidsdagen er ferdig, eller føler du aldri at du henger med eller får hentet deg inn?

Stress er den største faktoren for sykdom. Og det er rimelig umulig å unngå alle former for stress. Men det kan hjelpe å vite hvor viktig det er å hjelpe deg selv når du har perioder med høy stressfaktor.

Kjertlene som skal hjelpe deg med å bevare roen, og til å redde deg selv i farlige situasjoner er binyrene dine.

binyrekjertelene på toppen av hver nyre

Binyrene

Binyrenes oppgave er å produsere hormoner ( bla kortisol, adrenalin og hormoner som regulere østrogen- og testosteron-produksjonen).

Disse trigges av stress – dvs at de produserer ekstra store mengder hormoner ved stress, eks adrenalin. Dette er for å mobilisere deg i en akutt nødsituasjon slik at du skal kunne redde deg selv. Men ved kontinuerlig stress vil binyrene etter hvert ta skade av å alltid være i alarmberedskap. Er du i en konstant fight flight modus – så skader det deg faktisk!

Resultatet for binyrene er at de bli ustabile og ikke produserer rett mengde hormoner til riktige tidspunkt. De kan produsere både for mye og for lite…

For deg kan dette føre til en lang rekke symptomer.

Mentalt

Følelsesmessig kan du begynne å reagere helt annerledes enn før; du kan reagere for sterkt, eller du blir deprimert, eller humøret ditt kan svinge fra det ene ytterpunktet til det andre.

Det er ikke nødvendigvis så lett å vite om du har binyretretthet, men disse symptomene gir en liten indikasjon:

Mangel på energi, en følelse av svakhet, svekkede konsentrasjonsevner, glemsomhet, fordøyelsesproblemer, hes stemme, søvnløshet, depresjon og nedstemthet.

Et veldig vanlig symptom er at du ikke føler deg uthvilt når du har sovet.

 

Når binyrene er svekket vil dette også påvirke andre systemer i kroppen:

Bukspyttkjertelen

  • bli inflammert eller den kan bli forstørret fordi den jobber for hardt med å kompensere for endringene i binyrenes adrenalinproduksjon.

Hjertet

  • vil kunne måtte jobbe hardere fordi det er et økt nivå av kortisol og sukker i blodet.

Leveren

  • får det tungt ettersom økte mengder kortisol ødelegger leverens reserver av glukose, glykogen og jern. Dermed må leveren slite med å produsere mer.

Hjernen og sentralnervesystemet

  • kan komme helt ut av balanse når de overstrømmes av store mengder kortisol.

Skjoldbruskjertelen

  • får problemer når nivået av kortisol blir for lavt, dette gir symptomer på hypothyreose selv om alle tester vil si at kjertelen er frisk.

 

Symptomer:

Det kan være veldig vanskelig å finne ut hva som er årsaken til symptomene dine, og om det skyldes binyretretthet eller andre ting. Men har du flere av disse symptomene, så er det også en indikasjon:

– Kollapser du i løpet av dagen – til tross for en lang natts søvn (manglende utskillelse av hormon  fra binyrer fører til at du trenger hvile alt før lunsj)

– Er du trett hele dagen på jobb –  men så stiger energien utover kvelden (utmattede binyrer holder tilbake en del av hormonproduksjonen under en stressfylt arbeidsdag i tilfelle det skulle oppstå en reel trussel, men gir så slipp på hormonene igjen når du kommer i avslappede omgivelser der det er liten sannsynlighet for større kriser)

– Utrolig trøtt og sliten på kvelden –  men klarer ikke å falle i søvn likevel (for å sovne og for å ha REM søvn trengs binyrehormoner, for lite gjør at du vanskelig sovner eller du sover for lett)

– Du er slett ikke uthvilt etter en god natts søvn (du har ingen god natts søvn uten hormoner som utløser REM søvn)

– Svett under armene etter den minste lille anstrengelse (hormonsystemet ditt jobber overtid pga manglende adrenalin)

– Kanskje er du tørst og det hjelper ikke å drikke, eller du er alltid tørr i munnen, og du hungrer etter salt (elektrolyttene i systemet ditt ødelegges av brå kortisolflommer, og for å erstatte dette må du drikke ting som inneholder balanse av natrium, kalium og glukose (kokosvann, eplesaft, stangsellerijuice))

– Tåkesyn eller problemer med å fokusere blikket (dette er pga overskudd av kortisol som tørker ut alle områder)

– Konstant trang til stimuli av ulik art (kaffe, energidrikker, sukkerholdige ting som kjeks og kaker osv.. Dette er en ren  erstatning for manglende adrenalinhormoner )

 

Så hva skal du gjøre?

Å unngå stress er selvsagt den aller beste løsningen ? Dersom du klarer å balansere livet ditt slik at binyrene rekker å komme seg etter påkjenninger vil du unngå problemet. Alle ting du gjør for å være snill mot deg selv hjelper, latter og gode følelser hjelper.

Men dersom du er en ivrig bruker av «adrenalinkick» så vit at dette funker bra lenge, men brenner ut binyrene etter hvert.

Mat:

For å hjelpe binyrene er det klokt å spise ofte, dvs hver halvannen eller to timer. Dvs du bør spiser lette mellommåltider.

Eks: en daddel (kalium) og et par stangselleristilker (natrium) + et eple (glukose),

eller en halv avokado (kalium), spinat (natrium) + en appelsin (glukose),

eller en søtpotet (kalium), persille (natrium) og grønnkål med presset sitron over (glukose)

Maten er din medisin og i binyrenes tilfelle søker du mat som hjelper for å redusere inflammasjon, styrke nervesystemet og å lindre stress.  Eksempler på dette er:

spirer, asparges, ville blåbær, bananer, hvitløk, brokkoli, grønnkål, bringebær, bjørnebær, romersalat og røde epler.

 

Urter og kosttilskudd som også kan hjelpe deg: Lakrisrot, Spirulina, Ester- C, Krom, russisk rot/Ginseng, Schizandra, Ashwagandha, Magnesium, 5-MTHF, Cordyceps (sopp), Nyper, Byggressjuicepulver, Astragel, Sitronmelisse, Rosenrot.

 

Ta gjerne kontakt med meg om du ønsker hjelp til å finne ut av problemene dine.

 

bkå hylle med glasskrukker med urter

 

Kilde: Anthony William