Homeopat Anita Hus
Stressknapper av og på

Stress

Stress og binyrene dine

Svært ofte forteller jeg pasientene mine at den innledende testen med Quantum Biofeedback indikerer at kroppen har et problem med stressregulering. At det detekteres en binyreubalanse, eller at cortisol- eller adrenalin-nivået er veldig høyt. Stress og tidsklemme

Og like ofte blir jeg svar skyldig når pasienten lurer på hva han eller hun selv kan gjøre med dette. For det er liksom ikke bare å trykke på en knapp og stresse ned. Selve livet og samfunnet rundt oss bidrar til å opprettholde stress enten vi vil det eller ikke.

Stress er skadelig over tid og det gjør oss også eldre før tiden. Derfor er det viktig å bli oppmerksom på at stress er et problem.

 

Ha det gøy

Alle trenger friminutter i livet sitt; tider der man kan gjøre noe man liker og ikke bare noe man må. Vi trenger å ha det gøy og å le. Tenk over hva du kan gjøre for å ta vare på deg selv i en travel hverdag, og tenk enda mer over om det er noe du kan fjerne som du faktisk ikke må bruke tid på.

Ikke alle trives med yoga eller meditasjon, men det er flotte måter å roe ned stress på. Det viktigste er å finne en aktivitet som passer for akkurat deg.

 

Quantum Biofeedback:

Biofeedback behandling hos Homeopat Anita HusFordi stress er den største faktoren ved utvikling av sykdom, er quantum biofeedback-behandling spesifikt rettet mot å redusere stressnivået i kroppen under behandlingen.

Det er fokus på å redusere stress i rygg og muskler, i nervesystemet og for eksempel å balansere binyrene og hormonsystemet for å regulere ned stresset.

Videre kan fokuset settes mot det mentale og emosjonelle stresset, og de blokkeringer eller traumer man eventuelt har.

 

 

Binyrer – Adrenalin & Cortisol:

Når det detekteres at adrenalin nivået er høyt så kan dette skyldes flere ting:

  • Adrenalin er et hormon som helt normalt utløses når du utsettes for fare eller stress, det setter kroppen i fight/flight modus, hvilket er bra om du trenger å løpe fra en fiende
  • Det produseres også dersom du har en pågående infeksjoner i kroppen –  infeksjoner er stress for kroppen  (også kroniske infeksjoner som EBV)
  • Adrenalinproduksjon kan være en bieffekt av medisiner du tar
  • Drikker du mye kaffe eller inntar andre stimulerende middel går også produksjonen opp

Når det detekteres at cortisol nivået er høyt så foreligger det en litt annen situasjon:

  • Cortisol har en naturlig døgnvariasjon, det er høyest når du våkner om morgenen og det er lavt igjen ved midnatt
  • Hormonet bidrar til å mobilisere energi ut i musklene, hvilket er flott når du trenger å ta i ett tak
  • Et høyt cortisolnivå demper immunforsvaret ditt og dermed øker risikoen for å bli syk, og det bidrar dermed til å opprettholde infeksjoner
  • Hormonet øker også blodtrykket ved at blodet pumpes raskere rundt

Binyreubalanse har du når det produseres stresshormoner konstant eller på upassende tidspunkt. Du trenger normalt sett ikke å rømme fra en fare hele døgnet. Etter en tid med for mye produksjon av stresshormon vil andre funksjoner i kroppen påvirkes negativt, for eksempel fordøyelsen. Binyrene blir også utslitte og derfor er det viktig å hjelpe binyrefunksjonen.

Ortomolekylært:

Kroppen trenger næringsstoff for å fungere slik den er ment. Mangler du viktige vitaminer eller mineraler så er dette ikke bare stress for kroppen, det vil også over tid føre til ubalanser. Ved stor stressbelastning trengs for eksempel godt med vitamin B og C, og det trengs i tillegg zink og magnesium.

Næringsrik mat

Blodprøver er ikke alltid beste måten å avdekke hvilke mangler kroppen sliter med. Blodprøvene viser ikke hva som skjer i cellene eller i utvekslingen mellom cellene, kun hva resultatet i blod er. Skal du måle reelle mangler må målet foregå i vevet, der utveksling mellom cellene skjer. Med biofeedback får vi en indikasjon på hvilke næringsstoffer som er såpass ubalanserte at kroppen sliter med reguleringen. Og da er det veldig viktig at disse stoffene tilføres via mat eller tilskudd. Hos pasienter med høy stressbelastning ser jeg ofte en stor mangel på B5 og B6, samt vitamin C.

Det finnes også en del urtetilskudd som kan hjelpe kroppen med å balansere stresset. Eksempler på dette er: Siberian Ginseng, Rosenrot, Ashwaganda, Gotu Kola osv.

Dermed blir også en av tingene du selv kan gjøre for å dempe stressbelastning: å spise næringsrikt, tilføre nok rent vann og å ta tilskudd for å hjelpe kroppen din best mulig.

 

Trening og bevegelse:

Den aller beste måten å kvitte seg med adrenalin på er faktisk bevegelse. Dette fordi muskelarbeid reduserer adrenalin-nivået. Derfor er det å finne tid til trening eller gåturer veldig viktig om du lever et stresset liv.

Noen blir glade av trening, andre blir det ikke, men det har likevel en positiv effekt på hormonsystemet.

 

Gode artikler om stress og om helse kan du finne hos for eksempel:  What Doctors Dont Tell You