Homeopat Anita Hus
bandasjert håndledd pga karpaltunnelsmertermed scio boks og pc i bakgrunnen

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom – Vondt i håndleddet.

Karpaltunnelsyndrom kan være svært smertefullt, og ikke minst kan det gi deg søvnløse netter. Jeg skriver dette av egen smertefulle erfaring.

Det passer selvsagt aldri å ha vondt, men skjer det midt i ferien er det ekstra ergerlig. Heldigvis for meg så reiser jeg jo sjelden noe sted uten SCIO.

Denne gangen opptrådde smertene i venstre hånd, noe som var overraskende ettersom det vanligvis er høyre hånd som pleier å være problemet. Hadde nemlig et «anfall» i høyre hånd i februar, men vipps i juli etter en hektisk periode med flyttesjau, var det altså venstre håndledd som drev meg til vanvidd med smerter.

Ikke ofte jeg tyr til smertestillende medisiner, men her var det bare å snuble seg ut av senga og lete i skap og skuffer etter noe som kunne redde noen timers søvn. Deretter fulgte noen dager med jevnlig behandling, og så er det bare å håpe at det går mange år før dette skjer igjen. Man savner liksom aldri smerter…

 

hånd som det lyser en regnbue inn i

Har du vondt i håndleddet og lurer på om det kan skyldes karpaltunnelsyndrom?

Karpaltunnellen er en tunnel dannet mellom underarmsbena og en seneplate i armen. Inni her går det blodårer, sener og nerver.  Nervus medianus er den største nerven som sammen med flere mindre forsyner muskler i hånden og som gir følesansen i fingrene.

Smertene du får skyldes at denne store nerven kommer i klem i tunnelen. Dette kan skyldes en betennelse, men noen ganger opptrer dette uten noen helt åpenbar årsak også. Har du et yrke som belaster håndledd er du mer utsatt, og det er også en del underliggende tilstander som gir økt risiko.

 

Symptomene som opptrer er følgende:

Nummenhetsfølelse eller smerter i langfinger, pekefinger og/eller håndledd. Du kan oppleve lammelse av tommelfingeren. Som regel er smertene verst når du skal sove eller når du holder armen i ro. Du kan oppleve nedsatt kraft i hånden eller fingrene. Visse bevegelser kan være vonde, men generelt er smertene ofte mindre ved normal aktivitet.

hånd med carpaltunnelskinne

Hva hjelper?

Det kan være tilnærmet umulig å sove når smertene er på det verste. Det kan hjelpe litt med en skinne eller en støttebandasje som stiver av håndleddet.

Hva jeg gjør?

Første gang jeg opplevde dette var i 2008 og i høyre hånd. Men et par behandlinger gjorde at jeg var forskånet for det før i februar i år (2021) Da vendte det tilbake med usigelig smerte. Mine håndledd er selvsagt i stadig belastning pga pc-bruk og jeg relaterer det i stor grad til dette. I tillegg har jeg tendenser til revmatisme og det bedrer ikke situasjonen.

For å kunne klare å jobbe trengte jeg både stram støttebandasje og smertestillende medisiner. Men heldigvis kunne jeg behandle meg selv, noe som gjorde at problemet løstes på under en uke.

Når jeg så opplevde svekket kraft og smerter i venstre hånd i forbindelse med pakking og flytting i sommer, tok det litt tid før jeg skjønte årsaken, og enda lenger tid før jeg tok det på alvor. Jeg hadde skaffet til veie en skinne, men den ligger fortsatt ubrukt da denne selvsagt er for høyre hånd – jeg var jo dessverre ikke smart nok til å kjøpe skinner for begge hender i februar. (Og ikke kom skinnen i posten før lenge etter høyrearmen var bra heller…)  Men en stram støttebandasje kan gjøre samme nytten. Det lindrer litt, men det hjelper ikke på nattesøvnen når det står på som verst.

Hånd med hvit støttebandasje pga karpaltunnelsyndrom

Dermed ble det noen stunder med SCIO i min røde sofa på rorbua for å løse problemet. Kombinert med film på tv er jo dette en svært behagelig form for behandling 🙂

Igjen var det hele over i løpet av en liten uke og nattesøvnen var berget. Nå håper jeg det blir lenge til neste gang – helst aldri!