Er det lurt å senke feberen?
Det er lett å gripe til febernedsettende medisiner når formen hangler og temperaturen stiger. Men er det lurt?
Er det lurt å senke feberen?
Kanadiske forskere ved Mc Master University advarer; ettersom de har funnet at den økte bruken av febernedsettende medisiner fører til at flere smittes. Beregningene viser at medisinene er ansvarlige for titusener ekstra influensasmittede og derved også mange unødvendige dødsfall pr år. (tall fra Nord Amerika)
Feber er kroppens forsvarsverk mot bakterier og virus og det reproduseres færre nye bakterier og virus i kroppen når temperaturen stiger. Dette gir redusert risiko for å smitte andre.
Febernedsettende medisiner derimot er en effektiv måte å blokkere kroppens forsvarsverk på, og sørger for at flere virus og bakterier settes i omløp.
Du blir altså ikke raskere frisk ved å fjerne feberen, og i tillegg fungerer du som en smittebombe for dine omgivelser.
Hva er feber?
En del av de biokjemiske prosessene i kroppens immunsystem fungerer bedre under økt temperatur, dvs under feber. Evnen immuncellene har til å drepe bakterier/virus øker ved økt temperatur, dermed utgjør feberen en stor del av infeksjonsforsvaret i kroppen, og gjør kampen mot mikrobene mer effektiv.
En naturlig del av det å ha dårlig allmenntilstand og feber, er at du da tar det med ro, legger deg nedpå og sover mer. Dette er gode ideer mht at kroppens immunforsvar trenger å jobbe – for da trenger du å holde deg i ro. Ta en time out og la feberen få virke!
Og husk; nyses og hostes det rundt deg: vask hender! Virusene og bakteriene som gjør deg syk kommer oftest inn i kroppen din ved dine egne hender.
Hva er normal kroppstemperatur?
Gjennomsnitt er 36,8 grader. Men det vil variere fra person til person. Temperatur over 42 grader regnes som livstruende.
Kroppstemperaturen er lavest på morgenen og høyest på kvelden.
Passerer temperaturen 38 grader har du feber.
NB!! Går du med temperatur på 39 grader over flere dager og har en svært dårlig allmenntilstand bør du oppsøke legehjelp.
Hva betyr det at du fryser og du svetter ved feber:
Når kroppen skrur opp temperaturen og feberen stiger = så fryser du.
Når immunforsvaret har bekjempet infeksjonen og dermed setter temperaturen ned = vil du svette og bli varm, og du er i ferd med å bli frisk!
Så la de febernedsettende medisinene ligge og la feberen få gjøre jobben sin.
Kryp under dyna og ta vare på deg selv, te med honning, ekstra tilskudd med C- og D-vitaminer samt Zink kan bidra til et kortere forløp. Det finnes også homeopatiske medisiner som kan hjelpe deg, eks Oscillococcinum.